Meisjes aan de macht

In 2000 verhuisde ik van Nederland naar België en op dit moment was er een grote hit in België ‘meisjes aan de macht’. Door een artikel in Forbes moest ik daar opnieuw aan denken want hoewel Forbes duidelijk de ‘meisjes aan de macht’ op een voetstuk plaats zie ik dat nog weinig binnen finance.

Het artikel van Forbes beschrijft dat de landen die het best de crisis rondom Corona hebben bezworen voor een groot deel geleid werden door vrouwen. Hierbij werden Duitsland, Taiwan, Nieuw-Zeeland, Ijsland, Finland, Noorwegen en Denemarken genoemd.  Het is waarschijnlijk nog veel te vroeg om hieruit conclusies te trekken maar opvallend is het zeker.

Als je dit afzet tegen de financiële wereld in Nederland zie je een groot verschil. In Nederland bestaat finance voor zo’n 28% uit vrouwen bestaat en slechts 12% van de CFOs in Nederland zijn vrouwen. Nederland ligt hiermee wel voor op het wereldwijde gemiddelde en er is een groei te zien maar er is nog een lange weg te gaan terwijl de voordelen van diversiteit er wel zijn.

Die voordelen zijn bijvoorbeeld dat er meer creativiteit is in teams met diversiteit, er meer ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en dit geeft een beter imago met een betere aantrekkingskracht. In verschillende onderzoeken komt naar voren dat dit binnen organisaties leidt tot een betere sfeer en cultuur maar ook tot betere bedrijfsresultaten.

Misschien is dit dan toch een voorbeeld voor de finance wereld om eens te kijken hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en dan deze crisis met beide handen aan te grijpen om hiervan te leren. Mogelijk heeft deze crisis, hoe pijnlijk ook, dan toch een goede uitwerking voor de positie van de vrouw binnen finance. Dan krijgt de Vlaamse zangeres Yasmine jaren later misschien toch gelijk.

Meer over Marco van Rooij

Marco van Rooij is een bedrijfseconoom die na jaren in de finance te hebben gewerkt, merkte dat hij meer voldoening haalde om iemand te laten renderen en groeien. Hierdoor maakte hij de overstap naar recruitment met de focus op finance. Dit geeft hem de kans om financials elke dag te laten groeien in hun rol of de overstap te laten maken naar een rol waarin ze meer voldoening hebben.

Marco van Rooij RSG

Ga hier naar het artikel van Forbes.

Lees ook

RSG Finance, springplank van accountancy naar bedrijfsleven

Deskundig, betrokken en daadkrachtig. Het zijn de drie kernwaarden van RSG Finance....

Lees meer

Fundag Data Professionals

Gisteren was de eerste fundag van onze tweede groep Data Professionals! De...

Lees meer

Gezellig geproost op het nieuwe jaar!

Hierboven een sfeerimpressie van de RSG-borrel. Wat zijn we trots op onze...

Lees meer