Aanscherping vs Versoepeling

De termen uit de titel ‘aanscherping vs versoepeling’ kennen we inmiddels allemaal wel. Natuurlijk vanuit de situatie rondom COVID-19, waarbij gisteren nog maar eens flink werd aangescherpt. Interessant genoeg hadden we het binnen RSG gisteren toevallig over een compleet ander terrein waarbij de regels juist drastisch worden versoepeld. Hierbij gaat het om het NBA, die de regels rondom permanente educatie, de zgn. PE-punten, heeft aangepast en de verantwoordelijkheid aanzienlijk meer bij de professionals zelf legt. Op het eerste gezicht is dit wel tegenstrijdig he?

Tegenstrijdig?
Wel, enerzijds hebben we het afgelopen jaar geleerd dat wij Nederlander door de band genomen flinke moeite hebben de verantwoordelijkheid te dragen: neem het thuiswerken, het afstand houden in winkelstraten, beperkte groepsgrootte, alles met als doel verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit is zwaar gebleken, de maatregelen werden strikter en strikter…tot gisteren de totale lockdown werd afgekondigd voor 5 weken.
Anderzijds legt een beroepsorganisatie als het NBA, rondom het beschermde beroep van Register Accountant, de verantwoordelijkheid voor het op peil houden van kennis dichter bij de professionals zelf.
Zij worden vanaf komend jaar na ieder jaar getoetst op de inspanningen die ze hebben gedaan hun expertise bij te houden. Inspanningen als intervisie, opleiding, training en werk. Zij moeten straks een portfolio kunnen overleggen wat ze hebben gedaan om de RA titel te kunnen blijven voeren, als “professional”.

Mogelijk is dit laatste woord ook exact een reden dat een versoepeling hier wellicht wel kans van slagen heeft. Het gaat hier direct om de persoon zelf en diens eigen professionaliteit, beroep en titel.

Ligt hier dan de grens, dat wanneer we een beroep doen op gezond verstand, richting jezelf én de mensen om je heen, we het niet op kunnen brengen met z’n allen om de regeltjes te volgen? En wanneer het gaat om jezelf (je eigen “ikke”), dat het dan wel werkt?

Een blog door Eelco Bosscher

Lees ook

“Het internationale karakter van Molex, maakt mijn werk interessant en uitdagend”

Joost Jansen is sinds januari 2021 werkzaam als Interim Professional bij RSG....

Lees meer

Hoe inzicht in competenties & drijfveren tot een stevige kwaliteitsimpuls van je team kan leiden

Het Audit team van één van de top 10 gemeenten van Nederland...

Lees meer

De accountancywereld verruilen voor het bedrijfsleven

Thomas Venhuizen, een gedreven RSG-professional met een brede ervaring binnen de finance...

Lees meer