Waarom recruitment geen exacte wetenschap is!

Afgelopen maand kwam weer een aflevering van Dreamschool langs. Voor degenen die dit nog niet kennen, het is een programma op NPO3 waarbij een groep schoolverlaters wordt gestimuleerd aan de ontwikkeling van hun leven te werken. Boeiend programma waarbij je soms een verbazend treffende spiegel krijgt voorgehouden. Of het nu over ervaringen uit je eigen jeugd gaat, je kinderen nu of misschien je werk, er komen wekelijks situaties langs die je op één of andere manier toch wel ergens herkent en aan het denken zetten.

Dit keer haalde één van de docenten, documentairemaker Sinan Can, tijdens zijn college een wijsheid van Marcus Aurelius aan. Dit is de laatste van de “Vijf Goede Keizers” volgens de geschiedenisboeken, de Gouden Eeuw van Rome, tussen 96 en 180 na Chr. Aurelius schreef tijdens zijn veldtocht in de jaren 170 zijn meditaties, in het werk “Ta Eis Heauton”, vrij vertaald “Aan mijzelf” of “Aan zichzelf”.

Het citaat dat door Can werd aangehaald bleef om 1 of andere manier hangen. Aan de ene kant leek de quote cryptisch, maar door de zinnen nog eens te lezen, zag ik een directe link met mijn vak, recruitment!

“Alles wat we horen is een mening, geen feit. Alles wat we zien is een perspectief, niet de waarheid”

Dit is namelijk precies waar het in ons vak vaak om draait als het gaat om de match te maken tussen kandidaat, vacature en organisatie. Recruitment is geen exacte wetenschap, al ken ik mensen die dat graag zo zien, maar dat terzijde. Nee, recruiten en matchen gaat vooral om inschattingsvermogen, gevoel en daarmee een eigen mening over kandidaat en organisatie. Mijn beoordeling van de kandidaat, is hoe hij of zij op mij als recruiter overkomt, ofwel vanuit mijn perspectief.

Of iemand pást bij een organisatie, dat beoordeel je niet op keiharde feiten, maar daar komt je gevoel bij kijken. Een bedrijf leer je pas echt kennen door de mensen te spreken, bij de organisatie rond te lopen, gevoel te krijgen bij de normen en waarden en daarmee ook de cultuur. Dat doe je niet door je op de feiten te baseren, zoals het doorlezen van de jaarrekening en proberen deze te doorgronden!

Terugkomend op de wijsheid van Aurelius: door de relatie die wij opbouwen met onze klanten, komen we in een situatie van samenwerking en vertrouwen, dat de hiring manager onze mening als feit ziet: “beste opdrachtgever, dit is dé kandidaat voor de vacature”. Door het woord “is” verdwijnt alle twijfel, het gaat hier niet meer om mijn mening als recruiter, maar het is een feit geworden. Mijn inschattingsvermogen en beoordeling van de kandidaat, vanuit mijn perspectief, maakt het een waarheid.

Meer over Eelco Bosscher

Eelco Bosscher heeft Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Na 5 jaar als financial gewerkt te hebben, heeft hij in 2007 een stap gemaakt naar de wereld van recruitment van finance professionals. Met enkele tussenstops in HR & Organisational Development, werkt hij inmiddels ruim 3,5 jaar bij RSG. De rode draad in zijn carrière is het begeleiden en verder ontwikkelen van professionals.

Lees ook

RSG Finance sponsor van de week Ronald McDonald Huis Zuid Oost Brabant

RSG Finance was afgelopen week sponsor van de week voor het Ronald...

Lees meer

RSG Kwartaalborrel 23 maart 2018

Vrijdag 23 maart vond onze eerste RSG – Kwartaalborrel plaats. Onder het...

Lees meer

Young Professional Conferentie: 2e editie

De Young Professional Conferentie van afgelopen woensdag was een geslaagde editie. Het thema...

Lees meer