Hoe je als Accountant de stap naar (Business) Controller maakt

accountant

Je vindt de accountancy een geweldig vak en een prachtige leerschool. Maar toch jeukt het en zoek je een verbreding van je werkveld. Je wilt nieuwe mogelijkheden aanboren. Herkenbaar? RSG is de kickstarter die professionals uit de accountancy de kans biedt zich te ontwikkelen tot (Business) Controller.

“Als mensen voelen dat hun leercurve in de accountancy afvlakt breekt er vaak een belangrijk keuzemoment aan in hun carrière. Ze beginnen te solliciteren op een droombaan buiten de accountancy, maar merken nogal eens dat ze wat ervaring missen om als controller te werken.”

Aldus Ivo van Lierop, oprichter/eigenaar van RSG Finance dat al sinds de start in 2007 juist deze mensen een uniek model biedt. Een model waarin zij een mix van ervaring opdoen – indien gewenst ook nog deels binnen de accountancy – en daarmee naadloos de ontwikkeling naar nieuwe loopbaanpaden kunnen doormaken. Getuige de flinke groei van het bureau slaat dit model aan bij zowel kandidaten als de opdrachtgevers.

RSG biedt daartoe onder meer het model van de Flexibele Vennoot: het bureau gaat dan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met je aan met een bovengemiddeld basissalaris en een bonus die afhankelijk is van je projectresultaat. Minstens even belangrijk: men investeert veelvuldig in je hard en soft skills en laten je kennismaken met projecten in verschillende Business Lines, zodat je jezelf flink ontwikkelt.

Veel professionals die vijf of meer jaar ervaring hebben opgedaan binnen een accountantskantoor blijken dat een geweldige manier te vinden om hun ervaringen te verbreden en verdiepen. Van Lierop: “We bieden hen mogelijkheden in zowel de (internal) audit als in andere werkvelden zoals reporting of controlling. Dat kan desgewenst met begeleiding van een eigen stage meester, zodat het prima mogelijk is voor aankomende RA’s om de praktijkstage af te ronden.”

Van Lierop ervaart dat jonge accountants vaak een schat aan relevante ervaring hebben en in hun werk ook de juiste sensitiviteit hebben geleerd. Maar hij ziet ook dat opdrachtgevers veeleisend zijn en voor een rol van bijvoorbeeld business controller brede competenties vragen: “Je moet in business- en verdienmodellen kunnendenken, en bijbehorende scenario’s en risico’s uitwerken.

Hierbij moet je een planning & control cyclus kunnen bouwen, met goede management-informatie voor het MT, bestuur en andere stakeholders. RSG Finance helpt professionals op tal van manieren die ontwikkeling door te maken. En dat kan natuurlijk alleen doordat we een geweldige mix van opdrachtgevers hebben, variërend van grote bedrijven als ASML, ABN AMRO, VION Food Group, tot de gemeente Rotterdam en het grotere MKB.”

Volgens Van Lierop blijven accountants om verkeerde redenen toch in de accountancy hangen. “Sommigen zien het als een prachtig vak, waarin ze graag verder willen groeien. Prima natuurlijk. Maar ik zie ook mensen die wel iets anders willen maar de zekerheid niet durven opgeven.

Het is natuurlijk best een grote stap, ook omdat je het ambulante leven achter je laat. Maar blijven hangen kan negatief uitpakken voor je loopbaan. Je wordt immers steeds minder interessant voor het bedrijfsleven, vanwege een hoog salaris, en omdat je leercurve na 5 jaar verdwijnt. Iemand met 5 jaar minder werkervaring is dan vaak minder duur en ook nog flexibeler.”

Wie het zekere achter zich durft te laten krijgt daar dan ook vrijwel nooit spijt van en krijgt hier veel goeds voor terug. Tot slot wijst Van Lierop erop dat ‘zijn’ model ook bij uitstek geschikt is in een tijd waarin veel onduidelijkheid is over Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, een opvolger van de bekende VAR.

Het Flexibele Vennoot model biedt antwoord op de nieuwe vraagstukken. Van Lierop: “Je bent nog steeds voor een groot deel ondernemer en bepaalt je eigen koers. Echter wordt je volledig gefaciliteerd door RSG Finance, heb je een goede basis en ben je verzekerd tegen tal van juridische issues.”

 

RICK KAMPS, INTERIM PROFESSIONAL BIJ RSG FINANCE

“Eind 2015 kwam ik in contact met RSG en dat voelde direct goed. Ik had het gevoel dat het bruist en dat vernieuwing in het bloed van de hele organisatie zat. Het werd me ook snel duidelijk dat RSG behoorlijk wat toonaangevende en internationale opdrachtgevers heeft én dat ze stevig investeren in opleiding en ontwikkeling. Het voelde aan alle kanten goed en ik besloot dan ook dat het tijd was voor een overstap. Die beslissing sloot naadloos aan op het kruispunt waar ik toen stond. In de jaren daarvoor had ik na mijn Master Accountancy in 2009 privé en zakelijk een flinke ontwikkeling doorgemaakt – met onder andere een jaar in San Francisco. Ik had mijn RA titel op zak, vond het werk leuk maar zat ook wel te kijken naar de wereld buiten de accountancy.

Ik ben nu ‘Flexibel Vennoot’ binnen RSG. Dat model is financieel aantrekkelijk en biedt veel ruimte om je ondernemerskwaliteiten te laten groeien. Dat komt vast later nog wel eens van pas in mijn loopbaan. Minstens even belangrijk is natuurlijk dat ik verschillende opdrachten doe bij mooie bedrijven en daarbij ook nog de ruimte krijg om zelf te bepalen wat voor soort opdrachten ik wil doen. Op deze manier krijg ik de mogelijkheid om mijn carrière pad uit te stippelen en mijn competenties te ontwikkelen daar waar nodig. RSG biedt hierin ook coaching, ontwikkelt specifieke cursussen en evenementen en biedt externe opleidingen aan die aansluiten bij mijn behoeften.

Mijn leercurve is sinds ik bij RSG werk steiler dan ooit. Ik vind het heel uitdagend om elke keer weer aan een nieuwe opdracht te beginnen en niet te weten wat mijn volgende uitdagingen zullen zijn. Never a dull moment, want er liggen steeds weer andere bedrijfskundige vraagstukken op mijn bord.”

JOHN SOETENS RA, DIRECTOR GROUP CONTROLLING BIJ WEENER PLASTICS

John Soetens stapte bijna 20 jaar geleden over van PwC naar het bedrijfsleven. Eerst als Manager Accounting & Reporting bij een beursgenoteerd bedrijf, later ook als financial en business controller. Wat is volgens hem de grootste uitdaging in zo’n overstap? “De taal van de business partner herkennen en spreken.

Tijdens mijn financial controlling functies was het wetboek nog mijn ‘zwaard’ maar dat is een zwak wapen in de rol van business controller. Dat vraagt echt om een andere invulling: in plaats van voorzichtigheid, terugkijken en individualistisch handelen, gaat het om sturen, vooruitkijken, collaboreren, beïnvloeden en overtuigen op basis van ondernemers argumenten. Bovendien moet je begrijpen hoe bedrijfspolitiek in elkaar steekt en aanvoelen hoe de hazen lopen.”

Soetens sprak destijds al met RSG over business controlling en hij vindt het mooi hoe dit een plaats heeft gekregen in het business model van RSG: “RSG slaat een brug voor mensen in de accountancy die de stap willen maken naar business controlling. Het is geen gemakkelijke weg. Want mensen die uit de accountancy komen en Business Controller willen worden moeten zich niet alleen bijscholen. Het is echt een kwestie van omscholen.”

 

Klik hier om naar het originele artikel te gaan: 01-rsg-finance-article-magazine

MENU