Hoe je als Accountant de stap naar (Business) Controller maakt

Je vindt de accountancy een geweldig vak en een prachtige leerschool. Maar toch jeukt het en zoek je een verbreding van je werkveld. Je wilt nieuwe mogelijkheden aanboren. Herkenbaar? RSG is de kickstarter die professionals uit de accountancy de kans biedt zich te ontwikkelen tot (Business) Controller. “Als mensen voelen dat hun leercurve in de accountancy afvlakt breekt er vaak een belangrijk keuzemoment aan in hun carrière. Ze beginnen te solliciteren op een droombaan buiten de accountancy, maar merken nogal eens dat ze wat ervaring missen om als controller te werken.” Aldus Ivo van Lierop, oprichter/eigenaar van RSG Finance dat al sinds de start in 2007 juist deze mensen een uniek model biedt. Een model waarin zij een mix van ervaring opdoen – indien gewenst ook nog deels binnen de accountancy – en daarmee naadloos de ontwikkeling naar nieuwe loopbaanpaden kunnen doormaken. Getuige de flinke groei van het bureau slaat dit model aan bij zowel kandidaten als de opdrachtgevers.

RSG biedt daartoe onder meer het model van de Flexibele Vennoot: het bureau gaat dan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met je aan met een bovengemiddeld basissalaris en een bonus die afhankelijk is van je projectresultaat. Minstens even belangrijk: men investeert veelvuldig in je hard en soft skills en laten je kennismaken met projecten in verschillende Business Lines, zodat je jezelf flink ontwikkelt.

Veel professionals die vijf of meer jaar ervaring hebben opgedaan binnen een accountantskantoor blijken dat een geweldige manier te vinden om hun ervaringen te verbreden en verdiepen. Van Lierop: “We bieden hen mogelijkheden in zowel de (internal) audit als in andere werkvelden zoals reporting of controlling. Dat kan desgewenst met begeleiding van een eigen stage meester, zodat het prima mogelijk is voor aankomende RA’s om de praktijkstage af te ronden.”

Van Lierop ervaart dat jonge accountants vaak een schat aan relevante ervaring hebben en in hun werk ook de juiste sensitiviteit hebben geleerd. Maar hij ziet ook dat opdrachtgevers veeleisend zijn en voor een rol van bijvoorbeeld business controller brede competenties vragen: “Je moet in business- en verdienmodellen kunnen denken, en bijbehorende scenario’s en risico’s uitwerken.

Hierbij moet je een planning & control cyclus kunnen bouwen, met goede management-informatie voor het MT, bestuur en andere stakeholders. RSG Finance helpt professionals op tal van manieren die ontwikkeling door te maken. En dat kan natuurlijk alleen doordat we een geweldige mix van opdrachtgevers hebben, variërend van grote bedrijven als ASML, ABN AMRO, VION Food Group, tot de gemeente Rotterdam en het grotere MKB.”

Volgens Van Lierop blijven accountants om verkeerde redenen toch in de accountancy hangen. “Sommigen zien het als een prachtig vak, waarin ze graag verder willen groeien. Prima natuurlijk. Maar ik zie ook mensen die wel iets anders willen maar de zekerheid niet durven opgeven.

Het is natuurlijk best een grote stap, ook omdat je het ambulante leven achter je laat. Maar blijven hangen kan negatief uitpakken voor je loopbaan. Je wordt immers steeds minder interessant voor het bedrijfsleven, vanwege een hoog salaris, en omdat je leercurve na 5 jaar verdwijnt. Iemand met 5 jaar minder werkervaring is dan vaak minder duur en ook nog flexibeler.”

Wie het zekere achter zich durft te laten krijgt daar dan ook vrijwel nooit spijt van en krijgt hier veel goeds voor terug. Tot slot wijst Van Lierop erop dat ‘zijn’ model ook bij uitstek geschikt is in een tijd waarin veel onduidelijkheid is over Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, een opvolger van de bekende VAR.

Het Flexibele Vennoot model biedt antwoord op de nieuwe vraagstukken. Van Lierop: “Je bent nog steeds voor een groot deel ondernemer en bepaalt je eigen koers. Echter wordt je volledig gefaciliteerd door RSG Finance, heb je een goede basis en ben je verzekerd tegen tal van juridische issues.”

Lees de verhalen van Rick Kamps en John Soetens via de volgende link: 01-rsg-finance-article-magazine

Lees ook

Barbara Fons: “Door te kijken wat een persoon drijft en waar iemand ook écht gelukkig van wordt, probeer ik telkens weer het verschil te maken in mijn werk”

Barbara is 23 jaar en recent afgestudeerd als toegepast psycholoog. Met een...

Lees meer

“Blijf in beweging en investeer in jezelf”

Duurzaamheid staat bij Erik van Oorschot hoog in het vaandel. Niet alleen...

Lees meer

RSG Finance sponsor van de week Ronald McDonald Huis Zuid Oost Brabant

RSG Finance was afgelopen week sponsor van de week voor het Ronald...

Lees meer