Verandering van onze kijk op finance

Sectoren die historisch meer traditioneel georganiseerd zijn lukt het nu om zich snel aan te passen aan de manier van werken door de huidige coronacrisis. Kijk momenteel als voorbeeld naar het onderwijs en de zorg. Dat momentum ontstaat omdat de hele omgeving samen de urgentie voelen en zien waardoor de spreekwoordelijke “koppen dezelfde kant op staan”. Dan is er enorm veel veranderkracht aanwezig. Als we zien wat we in korte tijd ermee kunnen bereiken lukt het om sector die vaak traditioneel georganiseerd zijn in korte tijd te veranderen naar een organisatie die inspeelt op datgeen waar op dat moment enorme behoefte aan is.

De Lean methode is ook ontstaan vanwege sterk veranderende behoeften op een aantal momenten in de geschiedenis. Of vanwege tekort in grondstoffen waardoor overbodige handelingen uit het proces werden gehaald om sneller of efficiënter te kunnen produceren en verspilling van beperkte grondstoffen te voorkomen. Al tijdens het Benedictijns leiderschap in 1574 werden door serieproductie schepen sneller gebouwd. Er was namelijk een enorme behoefte aan veel schepen in korte tijd. De koloniën brachten nieuwe welvaart. In 1720 schreef Benjamin Franklin al over verspillingen in processen. Iets wat zeer gedisciplineerd werd toegepast in Japan door Toyota in productieprocessen om verspilling tegen te gaan door kwaliteitsplanning, -verbetering en – beheersing.

In 1988 werd er een door een Amerikaanse universiteit een onderzoek uitgevoerd naar deze ontwikkelingen. Een van de onderzoekers, John Krafcik ontdekte een aantal kenmerken in vergelijking met de traditionele massaproductie bij Toyota. Toyota had van alles minder nodig (mensen, investeringen, inspanningen, toeleveranciers, voorraad). De term Lean was geïntroduceerd. Het hedendaagse Lean is dus niet bedacht door 1 organisatie of 1 persoon. De organisatie Toyota is vanwege haar discipline om Lean te werken wel een voorbeeld geworden voor organisaties over de hele wereld.

Op dit moment worden we gezamenlijk geconfronteerd door de impact van een virusuitbraak en de dodelijke consequenties die dat kan hebben voor de individuele mens. De researchafdeling van de Rabobank heeft hierin op 3 april een interessant stuk over gepubliceerd. Interessant om te lezen en als inspiratie te dienen voor de te verwachten ontwikkelingen op ons vakgebied; Finance. Welke ontwikkelingen verwacht jij?

Blog door Robert Zoontjens

Lees ook

Afronding opleiding “Certified Business Control”

Vanuit onze RSG Talent Academy heeft een mooie groep financials de opleiding...

Lees meer

Bart Wenting: “Dit is waarom ik mijn praktijkopleiding tot RA heb afgerond bij RSG”

Interim Professional Bart Wenting over het afronden van zijn praktijkopleiding bij RSG. ...

Lees meer

RSG Finance wint award

We zijn TROTS! RSG Finance wint namelijk voor de vierde keer op...

Lees meer