‘’De ontwikkeling van een vaccin is in volle gang’’, ‘’COVD-19 opgedoken bij nertsen’’, ‘’de nieuwe maatregelen zullen strenger zijn’’, gedeeltelijke Lock down gaat verder’’,… Ja, we hebben het (weer) over corona. De meesten onder ons hebben het wel gehoord en willen gauw terug naar ’normaal’. Helaas worden we nog dagelijks geconfronteerd met nieuwberichten over dit virus en naar verwachting zal dit niet zomaar weer verdwijnen.
In het begin merkte je dat mensen er nog koel onder waren en er soms zelfs nog wel de ‘voordelen’ van zagen, als het aankwam op het indelen van werkdagen. Tussendoor even de was doen of een boodschap halen, meer werk gedaan krijgen, toch nog een keer kunnen omdraaien als de wekker ’s ochtends vroeg afgaat enzovoorts. Destijds was ik mijn bachelor thesis aan het schrijven, toen de eerste berichten over corona in het nieuws verschenen.
Ondanks dat ik al snel opmerkte dat ik het contact met collega’s van Rabobank en klasgenoten ging missen, kwam het ook voor mij even goed uit. Ik kon mijzelf volledig focussen op het onderzoek, doordat ik mijn tijd efficiënter kon indelen. Ik schreef mijn scriptie over medewerkersbetrokkenheid waarbij ik ging onderzoeken wat medewerkers betrokken en tevreden maakt en houdt op de werkvloer. Wat hierin sterk naar voor kwam, was dat mensen elkaar juist (vanuit nature) opzoeken en de behoefte hebben om samen te werken, in contact te zijn met elkaar en simpelweg, zichzelf verbonden te voelen. Wat ik toevallig vind, is dat dit onderzoek is geschreven vóór corona en dat mijn bevindingen van het onderzoek nog steeds raakvlakken hebben met de actualiteit.
Activiteiten op afstand
Nu we bijna een jaar verder zijn, begint de andere kant van het verhaal ook steeds meer tot ons door te dringen. We missen de verbondenheid, het échte samenzijn. We beseffen steeds meer wat de waarde is van dat gesprekje bij de koffieautomaat of dat blokje om wandelen met een collega. Na het schrijven van mijn scriptie, ben ik gestart als Talent Manager bij RSG. Starten in de coronatijd vraagt ook hier om flexibiliteit. In het begin konden we nog in kleine groepen naar kantoor, maar thuiswerken is nu echt de norm.
Gelukkig heeft de technologie ons een geavanceerd alternatief geboden. We kunnen beeldbellen en zijn creatiever geworden om op afstand allerlei activiteiten te ondernemen. Meetings, virtuele ontmoetingsruimtes en zelfs borrels worden nu al online gehouden. Echter biedt dit alternatief toch geen volledige vervanging en blijft het soms nog wat puzzelen. Men mist een zekere dimensie aan deze online wereld, de echtheid. Daarbij komt ook kijken dat niet alle sectoren en werkgevers alle mogelijke middelen kunnen inzetten, waardoor corona voor velen onder ons wellicht nog harder inslaat. We, en dan spreek ik vooral medewerkers werkzaam in kantoren toe, zouden ook nog ergens van ‘’geluk’’ mogen spreken… toch?
Online werken
Desondanks, blijf ik twijfelen aan dit hele online-gebeuren. Ik krijg persoonlijk veel meer energie door omgeven te zijn door mijn gezellige collega’s. Ik mis het samen lunchen, de week doornemen, een potje kaarten op de vrijdag namiddag en het samen sparren over inhoudelijke vraagstukken. In mijn directe omgeving zie ik mensen ook stoeien met online werken en de effecten hiervan. Zoals uit mijn onderzoek af te leiden is, blijkt dat wanneer medewerkers op kantoor werken, meer betrokkenheid ervaren en daarmee tevredener zijn. Je krijgt nieuwtjes en het reilen en zeilen van een organisatie beter mee en medewerkers kunnen elkaar makkelijker en sneller verder helpen.
Kortom, het online werken heeft zeker zijn voordelen en we mogen wellicht nog van geluk spreken dat het er is. Toch blijf ik mijzelf afvragen of we wel klaar zijn voor een volledige digitale samenwerking. Naar mijn idee nog lang niet!
Een blog van Barbara Fons
Meer over Barbara
Mijn naam is Barbara, net afgestudeerd Toegepast Psycholoog en sinds mei 2020 werkzaam bij RSG als Talent manager. Mijn doelstelling is om samen met een professionals te zoeken naar hun ideale baan of rol in de financiële wereld. Ik onderscheid mij in het feit dat ik de diepere laag van een gesprek opzoek om een zo’n ideaal mogelijke vervolgstap te realiseren.
De Young Professional Conferentie van afgelopen woensdag was een geslaagde editie. Het thema...
Lees meerOp woensdag 17 januari 2018 vond onze eerste selectiedag RSG Data Trainees...
Lees meerWe kijken terug op een mooi event dat RSG samen met het...
Lees meer