Mijn reis naar interne verbinder en adviseur

Interim professional Bart Wenting is via RSG werkzaam als Internal Auditor bij Obvion Hypotheken. Zijn eerste stap in zijn carrière was het volgen van een accountancy opleiding. Aansluitend ging hij aan de slag bij een ‘Big Four’ kantoor. Bart werd een primair contactpersoon voor het controleteam én de klant. Het verrichten van onderzoek en deze conclusies vervolgens vertalen naar rapportages en aanbevelingen richting de klant werd zijn verantwoordelijkheid. Opgeklommen van de mavo heeft Bart via het mbo een post-masteropleiding afgerond. In deze blog vertelt Bart alles over zijn reis met als einddoel: een rol als business controller.

Een accountancy opleiding volgen. Praktijkuren draaien. Vlieguren maken in het werkveld, onderzoek verrichten en het schrijven van rapporten. Vanuit mijn afstudeerstage bij Deloitte werd mij een baan aangeboden in de externe controlepraktijk. Het was de start van mijn carrière. Na twee jaar Deloitte heb ik mijn carrière vervolgd bij BDO. Hier heerste een andere cultuur, ik had andere collega’s en er was ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Ik was bij de meeste klanten verantwoordelijk voor het bepalen van de controlestrategie, het controleren van werkzaamheden die (meer) subjectief zijn, de planning, het accountantsverslag en de besprekingen met de klant. Het verrichten van onderzoek om vervolgens een probleem te kunnen oplossen of aanbeveling te geven vond ik het leukste aan mijn vak. Samenwerken en van elkaar leren.

Van accountancy naar de business

Na 4,5 jaar bij BDO begon het weer te kriebelen. Ik wilde iets anders, maar wist nog niet precies wat. Graag wilde ik waarde toevoegen en meer advies geven in plaats van het voornamelijk uitvoeren van controlerende werkzaamheden en het vormen van een dossier. Ik wilde echt ‘in de business’ werken. De dagelijkse problematiek die er speelt om je heen kunnen “beleven”. Direct hulp kunnen bieden. Hier zit ook mijn nieuwsgierigheid. En toen wist ik dat het tijd was voor een carrière switch. Even niet meer werken in vaste loondienst bij een grote club, maar in dienst via een detacheringsbureau. Verschillende opdrachten doen en ontdekken wat ik nu echt wilde.

Ontmoeting met RSG

Via mijn netwerk kwam ik in contact met RSG. We gingen om de tafel zitten en ik sprak mijn wensen uit. Ook wilde ik nog steeds mijn praktijkopleiding afmaken om uiteindelijk mijn RA-titel te krijgen. Ik wist dat ik niet meer verder wilde binnen de accountancy, maar toch wilde ik mijn titel behalen. Ik was nu te dichtbij om het te laten lopen. Bij RSG kreeg ik deze mogelijkheid inclusief een interne stagebegeleider. Na 1,5 week was het contract getekend. Mijn praktijkuren heb ik in zes maanden volbracht bij Ernst & Young en ik was weer beschikbaar voor een nieuwe uitdaging.

Internal audit Obvion

Via RSG vervul ik nu een opdracht voor zeven maanden bij Obvion in de rol als internal auditor. Bij deze opdracht ben ik 70% van mijn tijd bezig met adviseren en overleggen met de stakeholders. De overige 30% is dossiervorming. Het vergaren van kennis, ophalen van problemen, gesprekken voeren, afstemmen en adviezen geven vind ik het leukste aan mijn rol als interne auditor. Waarbij het adviseren een belangrijkere rol is gaan spelen in mijn werkzaamheden dan voorheen. Ik wil mij hierin verder ontwikkelen zodat ik steeds meer over de interne beheersing en organisatorische zaken kan meedenken en hierin dé oplossing kan aandragen. Het proces dieper doorgronden op alle niveaus: van operationeel tot tactisch, tot strategisch.

De volgende stap

Ik wil groeien naar een rol als Business Controller. Het menselijke aspect, de verbindende rol en het samenwerken met teams spreekt mij enorm aan. In deze rol kan ik toegevoegde waarde bieden en bijdragen aan het verbeteren van de organisatie. Als adviseur en business partner. Kansen zien en deze benutten, mensen overtuigen en meekrijgen. Ik wil meer aan het roer staan bij het maken van beslissingen. Nu al dragen collega’s regelmatig situaties aan waarbij ze willen dat ik meedenk. Dat geeft zoveel energie! Via RSG kan ik deze stappen maken, doordat RSG vanuit meerdere businessunits de geschikte opdrachten aanbiedt en dat avontuur ga ik natuurlijk graag aan.

Mijn toekomst

RSG luistert naar mijn belang. Ik zie mijn manager bij RSG vooral als een interne coach. De manager van RSG heeft dagelijks contact met de klanten en dus mijn potentiële opdrachtgevers. Hierdoor is RSG in staat om mijn ontwikkeltraject te begeleiden en de verwachtingen vanuit de markt met mij te spiegelen. Ik kan meer inhoudelijke kennis opdoen en soft skills ontwikkelen. Hierdoor vorm ik een steeds sterker profiel. RSG speelt een belangrijke rol in mijn ontwikkeling. Het is een zoektocht waarin zij een belangrijke bijdrage leveren en waar ik de ruimte krijg om te ontdekken en te leren.

Ik heb weleens nagedacht om zelf aan de slag te gaan als zzp’er. En hoewel het vertrouwen en de durf om te gaan ondernemen er zeker is, kies ik hier bewust niet voor. Ik werk graag met directe collega’s om mij heen en het liefst werk ik ergens ook een langere tijd. Via RSG kan ik doorontwikkelen om zo dichter bij mijn einddoel te komen. Met een coach aan mijn zijde en goede feedback krijg op mijn soft skills. Samen op weg naar mijn einddoel: een baan als Business Controller.

Lees ook

RSG Finance, springplank van accountancy naar bedrijfsleven

Deskundig, betrokken en daadkrachtig. Het zijn de drie kernwaarden van RSG Finance....

Lees meer

Tim Kesler: “RSG draagt bij aan mijn ambitie om zzp’er te worden”

Interim Professional Tim Kesler over RA nieuwe stijl via RSG en zijn ambitie als...

Lees meer

Ruim 10 procent ZZP’ers zonder opdrachten door wet DBA

Meer dan 10 procent van de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) heeft momenteel...

Lees meer